Když přestaneme učení konzervovat jen jako "vědomosti získané ve škole", vidíme pak, že je prostě úúúplně všude... A taky nám dojde, že není důležitý jen výsledný "produkt", ale celá ta cesta a vše, co jsme na ní posbírali...
Sedím v křesle. Přichází nejstarší syn. Začne mi pěstí bouchat do opěrky. Trochu vyjeveně a s otázkou v očích na něj koukám. On se jen potutelně usmívá a buší dál. Nic neříká. Po chvíli si všimnu, že rytmus toho bušení má nějaký řád. Sakra, co mi to jen připomíná... Zaposlouchám se pořádně a vystřelím:
“TO JE MORSEOVKA?!”
“No KONEČNĚ… píšu ti dokola AHOJ”
😅
Naučil se morseovku. Aniž bych to vůbec tušila. Když jsme se o tom dál bavili, tak prostě jen během jednoho dne dokázal vsáknout celý princip a naučit se ji… bez pomocných slov (jakože CÍ-LOV-NÍ-CI tá-ty-tá-ty 🙂), což mi hlava vůbec nebere. Prý ztráta času. Díky appce v mobilu, jak jinak 😉.
Cesty učení každého z nás jsou unikátní. Stejně jako témata, která jsou jeho předmětem. Vědět, co a jak se chci v životě naučit, a moci o tom sám rozhodovat, je přirozené právo každého z nás. Navíc konkrétní učení jde pak tak nějak “samo”, když ho máme ve svých rukou a sami si ho zvolíme. Nebolí. A to výše popsané dokáže v oblasti, kterou si sám zvolí, každý.
Samotný fakt, že se to naučil, na tom ale není to nejlepší. Nejvíc si vážím té důvěry a sdílení třináctiletýho kluka… s mámou 🥹.


Populární příspěvky z tohoto blogu