Smradi

Nebojí se nesouhlasit. Na svá proč vyžadují smysluplná vysvětlení. Jsou otravní, kladou otázky, co jdou na dřeň a s odbytím se nespokojí. Nestojí v řadě. Vyskakují a vyčnívají. Diskutují. Zpochybňují. Jsou prostě nepohodlní. Mají názor a chtějí, aby byl brán vážně. I když jim je třeba jenom šest. Poznají neupřímnost a faleš. Umí říct ne – a to i dospělým! Nechtějí jen bezmyšlenkovitě poslouchat – jenom proto, že jsou to děti. Potřebují vidět ve věcech smysl a odpověď "...protože sem to řek" jim fakt nestačí. Jsou to prostě smradi.
Nutně se nemusí jednat o děti průbojné, které je všude slyšet. Jsou to i děti klidné, které přesto mají plamínky v očích a jdou si cestou pokojného bojovníka. Ale jinak se moc neliší od těch zmíněných výše. Svůj jiný názor vyjadřují potichu a klidně. Jsou jako voda, co pomalu, ale jistě opracovává říční břeh, až nenápadně začne měnit celý její tok. Jsou to taky smradi.
Nebo taky hajzlíci, produkty dnešní doby, ti nepoddajní, co se nehodí státu do stáda. Takovými, ale i mnoha jinými, jmény jsou častovány děti, které se ptají a nechtějí se podřídit jen proto, že někdo starší, větší nebo mocnější to řekl, a žádají vysvětlení. Ony totiž vědí, že když je někdo starší, větší nebo mocnější nemusí to nutně znamenat, že má taky pravdu. Smradů máme plnou školu (naprosto bez urážky 🙂 )! A mne to nesmírně těší. Nejsou to ale lidé, kteří se prosazují na úkor druhých. Na to u nás taky není prostor. A pokud se o to někdo pokusí, nezůstává to jen tak bez povšimnutí. Smíšené a různorodé soužití u nás ve škole nás všechny učí dávat si navzájem prostor a vážit si jeden druhého (a někdy to fakt dáááááá práci!) i přes bariéry / mosty různého věku, různých zájmů, různého zázemí, různých priorit…

Populární příspěvky z tohoto blogu