Mám sen…

 Mám sen…

… sen o tom, že dětem není vnucována povinná školní docházka. Vzdělávání je radost a přirozená součást vývoje, nikoliv povinnost uvalená shora.
… sen o tom, že pokud už stát chce vzdělanost dobrosrdečně zajistit všem, nechť je povinné vzdělávání, nikoliv docházka. Tenhle krok udělat lze a v mnoha zemích to tak funguje.
… sen o tom, že si můžu legálně vybrat jakoukoliv cestu. Kromě standardního systému, Montessori a Waldorfu třeba i sebeřízení. Nejedná se o vyšinutost pro znuděné mileniály. Jde o prověřený, přirozený a zcela funkční způsob vzdělávání.
… sen o tom, že existuje možnost nevyužívat služeb vzdělávacích institucí, pokud rodiny chtějí vzdělávat doma. Bez nutnosti žádat o povolení a pravidelně dokazovat svou dostatečnost a způsobilost.
… sen o tom, že člověk během procesu vzdělávání, které mu pro to dá prostor, má možnost odhalit svůj jedinečný talent. Talent, kterým pozná sám sebe a ze kterého bude moci těžit i společnost. Co je hezčího, než když má člověk možnost dělat něco pro druhé a zároveň se živit tím, co ho těší a naplňuje?
… sen o tom, že všichni lidé přijali zodpovědnost za svůj život do svých rukou. Bez nutnosti se neustále svěřovat do rukou ostatních, kteří to s druhými myslí dobře, umí to s nimi „líp“ a líp vědí, jak má kdo se svým životem nakládat.
… sen o svobodné volbě. Ne mezi řízkem a hovězím ragú. Ale mezi bezpočtem nabídek v rámci švédského stolu, včetně možnosti si v kuchyni něco uklohnit sám. Já maso fakt nebudu, díky.
pp

Populární příspěvky z tohoto blogu