"Výuka" v naší škole


Často se lidé ptají, jak vypadá „výuka“ v naší škole. Asi je to na jednu stranu pochopitelná otázka, protože přece „škola=výuka“. V klasickém pojetí. Do školy odjakživa děti chodily proto, aby byly vyučovány. Část těch lidí ale tuší, že to, co se u nás odehrává, není výuka v klasickém slova smyslu. Jen je v souvislosti se školou nenapadne vhodnější pojmenování pro činnost osob, které do ní docházejí. Co by tam asi tak dělali jiného, než se učili. Ve škole. Částečně je to pravda… ale… označili byste život za „výuku“?
Každému, kdo se takto ptá, upřímně sděluji, že existuje jenom život… prodloužený do prostor naší školy. Nic víc a nic míň. Jednoduše život v bezpečném prostředí, kde má každý možnost dělat to, co ho baví a co potřebuje. Sám nebo s vybranými lidmi. Ráno nebo odpoledne. Venku nebo uvnitř. Má k dispozici různé zdroje a možnosti a v rámci pravidel zde žije svůj vlastní život. Říká se, že škola má na skutečný život připravovat a my dodáváme, že by měla tedy jako skutečný život vypadat. Tak tedy u nás žijeme. Žijeme našimi sny a potřebami a u toho se učíme přesně to, co potřebujeme. Činnost samotná je to důležité a „poznatky“, které z ní plynou nebo s ní souvisí, bývají často vedlejším produktem.
A někdy i na tu cílenou „výuku“ dojde, ale je to vždy na základě poptávky a zájmu dotyčného a následné nabídky (nebo občas i naopak).
Škola u nás je prostě život… a život, to je jízda :-).

Populární příspěvky z tohoto blogu